Otwin Sonor

Een archtop uit een klein Duits fabriekje. De eigenaar kocht het instrument in 1961 in een gitaarwinkel in de Adegemstraat in Mechelen.

Het is een mooi instrument: massief vuren top en esdoornen rug, zijkanten en hals, binding rond het fretbord en de F-gaten, een mooi staartstuk met het logo van de fabrikant. De gitaar kan echter wat verzorging gebruiken na al die jaren. Ze werd binnen gebracht omdat het kunststof vleugeltje van een stemschroef afgebroken was.

De stemschroeven zitten vast op een strip. De afstand ertussen is 1 1/2 inch, terwijl de standaardafstand 1 3/8 inch is. Ik heb nergens stemschroeven met 3 op een strip en de juiste afstand gevonden.

Een alternatieve mogelijkheid was om de stemschroeven door aparte te vervangen – dan is de afstand immers niet belangrijk meer. Maar de lak en het hout onder de strips bleek erg beschadigd. Bovendien wijkt het dan toch al erg af van het origineel, wat jammer is.

Ik heb de stemschroeven hersteld: het metaal ultrasoon gereinigd en gepolijst, daarna gesmeerd met olie op teflon gebaseerd. Na wat zoeken heb ik een set met 6 op te smelten knopjes gevonden, zodat ik ze alle 6 met identieke knopjes kon vervangen.

En dit is het resultaat:

De schroeven lopen terug soepel – als nieuw.

En dan de frets gevlakt zover als mogelijk – ze zijn eigenlijk versleten – fretbord gepoetst en geolied, nieuwe snaren gelegd, actie en intonatie geregeld en spelen maar!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *